Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Spory kolem využití dropu u překážky.

A A A

Dobrý den Michale.

Všichni kdo hrajeme z týčka delší rány máme většinou i v závislosti na počasí a viditelnosti problém určit s jistotou kde míček přistál. (nemluvně o ranách přes horizont nebo doglegy)
Jak v tomto případě korektně postupovat a jak využít pravidel ke své výhodě a naopak čeho se vyvarovat.
Pokud se jedná o oblast bez překážek není co řešit. Buď najdu nebo nenajdu a hraju provizi.
Jak se ale přesně postupuje v případě vodní překážky nebo biozóny. Nemohl jsem přece na vzdálenost 200m jasně vidět, jestli míček skončil v překážce nebo ne. Jak správně ohlásit spoluhráčům svůj další postup abych si ponechal možnost míček najít? Pokud oznamím a shodnu se s ostatníma, že míček letěl na vodní překážku, mám právo míček hledat před i za překážkou a v případě neúspěchu dropovat nejpravděpodobnější místo kde překročil hranici?
Pokud hraju slepou ránu do míst, kde je vodní překážka, mám právo tam dropovat i když jsem dopad míče kůli horizontu nemohl vidět?

Už jsem narazil i na rýpavé spoluhráče kteří po mě chtěli najít/identifikovat míček v biozóně. Což mi příšlo vzhlem k zákazu vstupu do biozóny absurdní. Například Black Bridge jamka č.4. Zahraju slice doprava míček se kutálí z kopečku směrem biozóna. Dojdu na odhadovanou vzdálenost, hledám u hranic a v případě že nenajdu ohlásím, že musel skončit v biozóně a dropuji, aniž bych musel ukázat: ,,tamhle leží pod větvema,,
Mohu například nahlásit: viděl jsem míček jít do překážky ale z té se mohl ještě kamkoliv odrazit a tím si ponecham možnost prohledat celé okolí aniž bych si pravidlově protiřečil? Nebo jaký byste doporučil postup na obranu proti lidem, kteří vás zkoušejí nachytat, než aby vás raději porazili svou dobrou hrou =)

Hrajeme amatérský golf pro radost, nemáme žádne fanoušky kteří nám míček najdou, tak mi příjdou narážky typu: ,,přece musíš jasně vědět kde ti míč dopadl,, trochu nemístné.

Děkuji za odpoved
Lukas

Odpověď na dotaz


Dobrý den Lukáši.

Váš dotaz skýtá neuvěřitelně široké pole možných odpovědí. proto bude nejlepší držet se jen toho, co je jeho podstatou...
Pokud zahrajete někam, kam není vidět, pak rozhodně můžete hrát provizorní míč. A když potom následně do oblasti přijdete a zjistíte, že:
a) míč může být absolutně kdekoliv a rozhodně klidně i ztracený mimo vodní překážku, je potřeba ho 5 minut hledat. Když ho nenajdete (mimo nebo v překážce), budete pokračovat provizorním míčem.
b) se míč neměl kam odrazit ani kde ztratit, protože celé území je absolutně přehledné a vysekané, terén se svažuje směrem k vodní překážce, pak můžete klidně odhadnout kde míč asi protnul hranici vodní (podélné) překážky a postupovat s úlevou podle Pravidla 26.

Pokud existuje jakákoliv možnost, že je míč ztracený mimo vodní překážku, pak je potřeba, aby bylo 100% jisté, že míč do vody vletěl... Jinak je jediná fér cesta a to pět minut hledat a v případě neúspěchu postupovat podle Pravidla 27-1. Ztráta rány a vzdálenosti; Míč mimo hřiště; Míč nenalezen do pěti minut.

Postup proti lidem, kteří by se mě pokoušeli nachytat... Tohle je těžké zadání. Ono znát Pravidla se vyplácí, protože jsou tady aby nám, hráčům, pomáhala. Pokud se mě bude někdo snažit nachytat opačně, tedy že bude vymýčlet nesmysly jen aby si přilepšil a ta skutečná golfová Pravidla bude zároveň porušovat, budu s ním hotový raz dva...

Díky za dotaz Lukáši a hezkou hru!





Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018