obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hra z nesprávného místa

A A A

Dobrý den,

Při posledním turnaji jsem se dozvěděl "fundovanou" informaci, že na rozehrané jamce si mohu kdekoliv a kamkoliv posunout míč a s dvěma trestnými ranami pokračovat ve hře pokud tím nevznikne VÝZNAMNÁ VÝHODA.
Pročítal jsem si pravidla a takto je to tam skutečně popsáno!
Takže konkrétní případ z turnaje: Nepovedený krátký drajv z odpaliště do autu. Míček posunut mimo aut (ne blíže jamce), a rozehrán dál. 1 trestná za aut, 2 trestné za hru z nesprávného místa. Významná výhoda rozhodně nevznikla protože následovala už 5-tá rána ze vzdálenosti cca 180m od jamky. Při standardním řešení (s jednou trestnou zpátky na odpališti) by po průměrném drajvu nastala 4-tá rána ze vzdálenosti cca 100m od jamky.

Nicméně mi to stále připadá poněkud "divné".
Lze tedy takto skutečně postupovat?

Díky za radu
s pozdravem
Honza

Odpověď na dotaz


Honzo dobrý den.

NE!

Tady by se mi až chtělo skončit. Říkáte "pravidla" - máte na mysli místní pravidla hřiště, kde se tohle odehrálo? Můžete mi sem napsat, kde to bylo? Máte moje slovo, že dotaz smažu a nikdo ho neuvidí...
Soutěžní výbor nesmí vymýšlet nová nebo přepisovat platná Pravidla golfu. Tohle je do nebe volající nesmysl...

Díky za dotaz a předem i za doplňující info. Hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018