Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Když upadne míček z ruky do vody

A A A

Dobrý den, pane Jone,

zdravím Vás a mám dotaz. Omarkuji na ostrovním grýnu a míček se shodou nešťastných náhod octne ve vodní překážce, přesněji hluboko pod hladinou. Například když jej hodím caddymu, aby jej očistil a on ho nechytí nebo když si s míčkem v dlani hraji a vyklouzne mi.

Jak hrát dál, prosím?

Děkuji, Váš oddaný
Alois

Odpověď na dotaz


Pane Aloisi!

Vaše dotazy patří mezi perly Poradny... Jednoduchá situace pro rozhodčího, malér pro hráče. Celou situaci přesně popisuje Rozhodnutí 15-2/1. Pokud se míč podaří najít (definice ztraceného míče stále platí...), pak se nic neděje. Pokud se míč nenajde, pak - v souladu s uvedeným Rozhodnutím - hráč dokončí jamku jiným míčem, ale protože Pravdilo 16-1b, podle kterého míč na greenu zvedl neumožňuje původní míč nahradit jiným, došlo k nepovolenému nahrazení míče a tudíž si náš hráč připíše ještě dvě trestné (nebo ztrátu jamky) za porušení Pravidla 15-2. Nahrazený míč.

Přeji Vám příjemný zbytek léta a někdy na viděnou!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018