Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Navázání hry po ráně do vodní překážky, Albatross #17

A A A

Dobrý den, Michale.
Nedávno jsem na jamce č. 17 na Albatrossu zahrál z odpaliště železem mizernou ránu, která letěla výrazně vpravo od fairwaye. Míč proletěl nejprve (nad)žlutou vodou (uvádím pro úplnost), potom (nad) červenou vodou, spadl za vnitřní aut a odtud se odrazil do té samé podélné vodní překážky. V místě kde míč naposledy prošel do vodní překážky jsou červené a bílé kolíky de facto v zákrytu, tudíž jsem nenašel místo k dropu. V důsledku toho jsem hru navázal třetí ranou z odpaliště. Domnívám se, že je to správný postup, ale zároveň tuším, že to není jediná možnost. předem děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď na dotaz


Dobrý den.

UPDATE 23-01-2016 po Tomášově upozornění!!! Všechno v postupu je správně, jen jsem se zcela nesmyslně pustil do vysvětlování o žlutých kolících na druhém břehu! Všechno níže psané platí i pro případ, který popisuje tazatel. Tedy že na straně, kde míč proťal naposledy červenou vodu, je aut. Zaměňte si žluté kolíky (což je nesmysl, protože pak by musel dropovat na žluté hranici na lajnu) za bílé, ale původní znění odpovědi ponechávám... Snad bude i tak vše jasné... Je to správný postup ale je zbytečně přísný. Pravidlo 26-1. Úleva pro míč ve vodní překážce c) ii) nabízí jako další možnost (pouze na "červené vodě") dropnout s jednou trestnou míč do dvou holí od místa, které je stejně daleko od jamky jako místo, kde míč naposledy proťal hranici podélné vodní překážky. A to i v případě, že tento protilehlý břeh je značen žlutě (vodní překážka). Prostě jde o to, aby se měřily dvě hole na protějším břehu stejně daleko od jamky.

Díky za dotaz.




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018