obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Obsluhování praporkové tyče

A A A

Dobrý den!

Hráč požádal druhého hráče, aby mu obsloužil vlajku, když míček ležel již na grýnu a jednalo se o dlouhý pat.
Vlajka ležela poměrně daleko, tak hráč použil pro ukázání pozice jamky patr, otočený gripem dolů.
Při patování však obsluhující hráč nedával pozor a míček jemně zasáhl grip hole.

Připočítává se jedna trestná (dvě trestné ?), stejně jako by míček zasáhl obsluhovanou praporkovou tyč?

Děkuji a jsem s přátelským pozdravem
Vlastimil

Odpověď na dotaz


Dobrý den Vlastimile.

Na tento případ pamatuje Rozhodnutí 17-3/6. Podle něj je pak putter (nebo jakákoliv jiná hůl) pro potřeby aplikace Pravidel považován za praporkovou tyč. V tomto případě tedy hráč bude řešit další okolnosti, které popisuje Rozhodnutí 17-3/2.
Přestože neznám další detaily, dovolím si tvrdit, že vidím princip ve formulaci "nedával pozor". Pak puttující hráč musí hrát další ránu z místa, kde se míč zastavil, a připíše si dvě trestné (nebo ztrátu jamky ve hře na jamky). Hráč, který obsluhoval fangli nahrazenou v tomto případě putterem, nebude trestán vůbec.

Mějte se fajn a hezkou hru!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018