obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Příčná voda po dešti

A A A

Dobrý den pane Jone,
mám pro Vás několik otázek k situaci, která se mi na hřišti přihodila.

Ráno po nočním vydatném dešti na golfovém hřišti hraji jamku s příčnou vodou protínající fairway. Hraji ránu se záměrem přehrát tuto příčnou vodu, míček však silně topnu a ten doskáče prudce do vody. Přicházím k místu se záměrem dropovat „na spojnici“ s jednou trestnou. Chystám se k dropu a náhodou zahlédnu pod vodou před sebou obrysy míčku. Nedá mi to, vytáhnu ho lovítkem a s radostí identifikuji svůj míč. Uvědomím si, že míček byl vlastně ještě před žlutými kolíky, ty jsou z větší části pod vodou z rozlité překážky. Uvědomuji si, že tedy asi nejsem ve vodní překážce, ale v náhodné vodě.

Otázky:
Jsem v náhodné vodě a mohu tedy míč umístit beztrestně?
Mohu míč před umístěním očistit?
Kdy započalo dropování? V okamžik, kdy jsem stál s rukou předpaženou zahlédl jsem můj původní míček. Do kdy mám šanci vrátit se ke hře s původním míčkem a kdy už musím pokračovat s novým s trestnou?

Děkuji za odpovědi, Radek

Odpověď na dotaz



Dobrý den Radku.

Zadání je jasné, jdeme to rozřešit:
1) Ano, podle Rozhodnutí 25/2 je Váš míč v náhodné vodě a proto postup bude beztrestný - jenom míč nebudete umisťovat ale dropovat!
2) Ano, jedná se o úlevu od Půdy v abnormálním stavu a tudíž můžete míč očistit, viz. Pravidlo 25-1. Půda v abnormálním stavu b. Úleva
3) Při dropování a dalším postupu je důležitý moment, kdy míč spustíte a zastaví se v klidu na zemi. Vy jste míč ještě nedropnul, takže vůbec není co řešit. Ovšem pokud byste ho už dropnul, pak by přišlo na řadu Pravidlo 20-6. Zvednutí nesprávně nahrazeného míče, nebo míče, který byl nesprávně spuštěn nebo umístěn - mám na mysli situaci, kdy míč dropnete podle Pravidla 26-1. Úleva pro míč ve vodní překážce a pak, než ho odehrajete, najdete původní míč v náhodné vodě rozlité mimo vodní překážku. Pak máte podle tohoto Pravidla nárok - já dokonce říkám povinnost - míč zvednout a postupovat podle Pravidla 25-1. Půda v abnormálním stavu . Už proto, že postup pří úlevě Vás zavede nakonec na zcela jiné místo, než prosté dorpování "na lajnu".

Radku snad je to všechno čitelné... Hezkou hru a díky za dotaz!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018