Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míček v jamce

A A A

Hráči dohrávají zhruba dvoumetrové putty. Hráč A zahraje putt do jamky, míč tam nechá. Hráč B zahraje putt do jamky, míč tam nechá ležet. Hráč C zahraje putt do jamky a všechny míče vyhrábne ven. Míče ležely celým objemem v jamce. Je to v pořádku nebo je za to nějaký trest? Je jamka součástí greenu, že by se na situaci vztahovalo pravidlo 19-5? Podle definice to vypadá, že není, ale jistý si nejsem. Díky a hezký den.

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Jamka je dohraná, když je míč v klidu a je celým svým objemem v jamce. Pokud tedy byly všechny tři míče opravdu v jamce celým objemem, předpokládám, že v klidu byly, pak byla jamka všemi třemi hráči dohraná a vše proběhlo podle regulí. A protože jamka byla dohraná, pak se nemůže aplikovat ani na jeden z těchto míčů Pravidlo 19-5, Míč v pohybu vychýlen nebo zastaven míčem v klidu.

I Vám hezký den

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019