Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč v pohyblivé překážce

A A A

Spoluhráč odehrál míč, který jsme oba viděli dopadnout do bunkru. Míč však v bunkru nebyl vidět a jediné vysvětlení byla možnost, že je ukrytý v hromádce listí na konci překážky. Po debatě jsme se rozhodli považovat listí za pohyblivou překážku a spoluhráč postupně odstranil listí a míč našel. Ten se však pohnul a neshodli jsme se na tom, zda si měl počítat trestnou ránu. Byla to naše rekreační hra, tak o nic nešlo, ale pokud by se to stalo v turnaji, tak bych si nebyl řešením jistý. Můžete prosím poradit jak postupovat podle pravidel?

Zdraví Milan

Odpověď na dotaz



Milane dobrý den.

1) Listí není překážka ani závada. Z DEFINIC - opět vřele doporučuji všem si je přečíst, než půjdete hrát další rundu - vyplývá, že jde o VOLNÝ PŘÍRODNÍ PŘEDMĚT. Pravidlo 13-4. Míč v překážce; Zakázané úkony zakazuje v bodě c) dotknout se volného přírodního předmětu v překážce nebo s ním pohnout. Ale...
2) Pravidlo 12-1. Viditelnost míče; Hledání míče v bodech a) a b) povoluje pohnout listím a nebo jakkoliv "hrabat" v písku pokud hráč svůj míč hledá. Pokud se míčem pohne při hrabání v písku, není to trestné, pokud se jím ale pohne při hledání ve spadaném listí, pak platí trest z Pravidla 18-2. Hráčem, partnerem, nosičem nebo výstrojí , tedy jedna trestná za pohnutí míčem ve hře. Důležitá je ta část, která hráči nařizuje zrekonstruovat polohu míče poté, co hráč svůj míč najde. Takže doporučuji přečíst uvedená Pravidla radši několikrát.

Milane, pokud jste míč vrátili do původní polohy a tu před ránou zrekonstruovali s ohledem na Pravidlo 12-1, pak spoluhráč obdržel jednu trestnou za pohnutí míčem. Hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018