obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Jsem povinen identifikovat svůj míč?

A A A

Dobrý den, pane Jone,

Rád bych si upřesnil povinnost identifikace míče, prosím:
Hrajeme na rány. Má první rána na tříparu končí v křoví vpravo od greenu. Hraji provizi. Po mžiku napětí míchaného s nadějí míček končí na greenu u vlajky, řekněme na 10-20 cm. Míče ostatních taky leží na greenu, ale metry a metry od jamky. Takže si moji drazí kámoši pospíší, aby našli můj míč v křoví, protože se těší na tu vyhrávací srandu, a taky mi nechtějí dopřát jednoduché doklepávací bogey, vždyť hrajeme o buřta a pivo. A už na mě volají, že můj míč vidí. Jenomže lepší vrabec v jamce než holub v křoví, takže vykřiknu „Dohraji, obsloužím!“, vyrvu fangli, doklepnu míček a s bogey úsměvem od ucha k uchu hodlám obsluhovat tyč kamarádům. To by v tom byl čert, aby z těch dálek přes ty brejky nezahráli alespoň tři putty, těším se na buřta. Na pivo taky.

Vyhrál jsem, buřt mi chutnal, pivo taky, ale obávám se, že můj postup byl v rozporu s duchem hry, nebo ne? Na druhé straně, tím, že jsem zahrál provizorní míč z místa, které je blíže jamce, než kde by měl být původní, se provizorní míč dostal do hry a já si to bogey zapsat mohl, nebo ne? (Jestli ne, tak kámoše zvu na buřty a tolik piva, kolik zvládnou).

Takže všeobecná otázka je zřejmá: Musím (jsem povinen) identifikovat svůj (původní) míč, když pokračovat provizorním je pro mě lepší?

Děkuji,
Ivo

Odpověď na dotaz



Dobrý den Ivo.

"Váš případ" krásně popisuje Rozhodnutí 27-2c/2, které se ptá:
?:Na jamce s parem 3 zahrál hráč svůj drive do houští. Protože jeho míč může být ztracený zahrál provizorní míč, který skončil v těsné blízkosti jamky. Za těchto okolností je pro hráče výhodné nehledat původní míč. Proto hráč jde rovnou k provizornímu míči a původní vůbec nehledá. Zatím, co je na cestě k provizornímu míči, je jeho původní pravděpodobně nalezen. Hráči je oznámeno, že jeho původní míč byl pravděpodobně nalezen. Může hráč tento nalezený míč ignorovat a pokračovat ve hře míčem provizorním?
Odpověď je jasná: O:Ne. Hráč musí prozkoumat nalezený míč a pokud jde skutečně o jeho původní míč, pak s ním musí pokračovat ve hře (nebo postupovat podle Pravidla o nehratelném míči). Musí zanechat hry provizorním míčem. (viz. rovněž Rozhodnutí 27-2b/1).

Myslím, že odpověď na Vaši otázku je jasná Ivo. Tak hezkou hru a hodně vyhraných buřtů!




(Pravidla 27-2. Provizorní míč , Pravidlo 28 | Nehratelný míč)

Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
19.4.San AntoniValero Texas Open
19.4.Rabat, MarTrophee Hassan II
19.4.Greater LoHugel-JTBC Championship
19.4.MarokoLallam Meryem Cup
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018