DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Putting

A A A

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké pravidlo poruším (pokud vůbec nějaké), pokud si na greenu při puttování na pomyslnou spojnici jamky a míčku (pokud je green rovný; jinak na spojnici míčku a místa, kam chci míček poslat) umístím ve vzdálenosti cirka 60 cm ZA MÍČKEM (to znamená NIKOLI mezi míček a jamku) například markovátko? Chtěl bych využít toho, že směr nápřahu při puttu určí směr dráhy míčku a říkám si, když si hráči mohou na míček namalovat pomyslnou šipku, proč já bych nemohl za míčkem označit směr nápřahu...a pokud markovátko nelze, lze alespoň udělat putterem rýhu do greenu? děkuji. honza

Odpověď na dotaz


Honzo dobrý den. To byste tomu dal...

Pravidlo 8-2. Ukázání směru hry. Hráč nic takového udělat nemůže. Respektive může ale za dvě trestné nebo ztrátu jamky. V Rozhodnutích najdete další podobné případy - záměrné míření na stín vrhaný jinou osobou (caddym), záměrné míření na nohu... Do této kategorie patří i markovátko pomáhající určit směr puttu při nápřahu.
No - a pardon - ale o rýhách do greenu se snad opravdu nebudeme seriózně bavit. To jste myslel spíš jako vtip, že...?
No a šipku na míč si udělat můžete, protože to Pravidla golfu, na rozdíl od umístění značky na green, dovolují.

Hezkou hru a prosím nedělejte nikde do greenu žádné rýhy!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017