obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

spoluhráč odmítá omarkovani míček na greenu - co s tím?

A A A

Dobrý den!

V této fajn poradně jsem úplně nepochopil, jak ale popsanou situaci, kdy spoluhráč odmítne omarkovat míč na greenu, vyřešit v turnajové hře?
Dokážu si představit tato řešení:
a) Zavolat před odehráním rozhodčího. Ten by měl ve smyslu Vaší odpovědi problematickému spoluhráči sdělit, že je DQ s tím, že musí opustit hranou jamku, předpokládejme i s míčem a je možné hrát dál.
b) Protože odmítnutím vyhovět pravidlům je DQ okamžikem, kdy toto učinil, nyní již není spoluhráčem a jeho míč již není míčem ve hře, ale pohyblivou závadou, kterou je možné beztrestně odstranit kdykoliv. Ve smyslu pravidel tedy - s rizikem, že se stanu obětí agrese - mohu míček odstranit a pak hrát.
c) Hrát za stávající situace s vědomím, že pokud se můj míč dotkne onoho neodstraněného míče, nebude s tím spojen trest, protože tento již není míčem ve hře. Prosím, potvrďte mi, které řešení je správné a případně, které doporučované.

Dík.
Pavel Novák

Odpověď na dotaz


Dobrý den Pavle.

Správně je a), b) a vlastně i c), kdy ovšem a) i b) jsou příjemnější pro další ránu a a) i b) mohou následovat po sobě...
Doporučované řešení není nikde popsáno. Já osobně bych mu ten míček z toho greenu "odstranil" a jamku prostě dohrál. A riziko střetu? Proboha snad jsme na golfu, ne...? :)

Snad pomohlo tohle jednoduché vysvětlení, které je v první řadě v přímé souvislosti s Duchem hry... Hezkou hru Pavle!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018