DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Plaz v bunkru

A A A

dobrý den,
na hřišti Albatross jsme na 11. jamce u greenu uviděli v bunkru kde měl kolega míč po předchozí ráně hada . Nebyla to žádná užovka ale zřejmě jedovatá zmije ... nikdo nevěděl jak se dle pravidel postupuje / drop mimo bunker ú aj. a nikdo nezvolil z bezpečnostních důvodů hada odehnat ...
Kolega z toho téměř zkolaboval a zbytek hry na něm byli vidět stopy po předchozím zážitku . Jamku 11. škrtl do turnaje na stb. body . děkuji za odpověď jak dle pravidel postupovat
Tomáš Č.

Odpověď na dotaz



Dobrý den Tomáši.

Na Vámi popsanou situaci pamatuje Rozhodnutí 1-4/10. Podle něj v této konkrétní situaci - míč v bunkeru a spolu s ním i had - má hráč právo beztrestně spustit míč do jedné hole od místa, kde situace není nebezpečná, ne blíž jamce v tomtéž bunkeru, pokud v tomtéž bunkeru bezpečné místo není, je možné dropnout v jiném bunkeru, ne blíže jamce. Pokud taková možnost není (není k dispozici další bunker a v tom původním nebezpečná situace trvá...), pak je možné s jednou trestnou ránou spustit míč mimo bunker na spojnici jamka - pozice míče v bunkeru - jakkoliv daleko za bunkerem.

Tomáši živě si umím představit kolegu. Hadi nejsou žádná sranda...




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017