Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Ještě jednou trestání u Stablefordu

A A A

Dobrý den, vracím se k trestání u stablefordu. Když hráč při hraní na konkrétní jamce poruší etiketu (telefonuje), bude potrestán dvěma trestnými ranami na této jamce nebo se mu od celkového výsledku odečtou dva body? Díky za odpověď.
Věra

Odpověď na dotaz



Dobrý večer Věro

Případ, který uvádíte, je z trochu jiného soudku. Nicméně má dvě tváře. Pokud by totiž dotyčný telefonováním zdržoval hru, pak by mu byly odebrány dva body z celkového součtu. Kdyby tedy například tento problém řešili hráči s rozhodčím během jamky číslo pět a šlo by o telefonování třeba na všech předchozích jamkách, pak by prostě dotyčnému po odevzdání karty byly odečteny dva body. Pokud by ale hráč zdržoval kdykoliv později znovu, byl by rovnou (ač jde o Stableford) diskvalifikován.

Pokud by ale hráč svým telefonováním rušil spoluhráče, pak je to rovnou na DSQ a odečítání bodů by bylo irelevantní. Takový "parťák" by si mohl rovnou sbalit fidlátka a přetrhnout score kartu.

Hezkou hru.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019