DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dotaz na pravidla

A A A

Dobrý den.
Na golfchannel, konkrétně zde; http://www.golfchannel.cz/rubriky/zpravy/zahranicni-zpravodajstvi/sebrle-je-jako-slon-v-porcelanu-davam-si-pozor_1019.html pan Šebrle říká, že dostal dvě za radu když řešili drop. Je to v pořádku?

Děkuji za odpověď a přeji hezkou hru.
Ivan

Odpověď na dotaz


Dobrý den Ivane

K dané situaci opravdu neumím říct víc, než následující: Informace o Pravidlech není radou. Je těžké dělat rozbor, protože jsem o toho nebyl. Ale...

Pokud tedy pan Šebrle pouze řekl například "Taky ještě můžeš jít sem na lajnu..." (Pravidlo 26-1. Úleva pro míč ve vodní překážce (b), pak by rozhodčího k trestu nic neopravňovalo a byla by to docela fatální chyba z jeho strany při rozhodování a významné poškození hráče...
Pokud by ale pan Šebrle ještě něco doplnil, tak třeba "Taky ještě můžeš jít sem na lajnu, protože odsud to můžeš napálit hybridem..", tak už by to byla jiná a trest za radu by byl v pořádku.

Poté, co jsme se s kolegou Kubelíkem přestali české sérii po deseti letech věnovat, je ve spolupráci s Českou golfovou federací obsazena kvalitními rozhodčími, takže nejspíš šlo o ten druhý případ. Určitě ten rozdíl mezi nimi vidíte a cítíte.

Hezkou hru a díky za dotaz!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017