Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Druhy mic

A A A

Dobry den pane Jone,

chtel bych se zeptat na "druhy mic" v pravidle 3-3 resp. na to jestli "druhy" znamena ze se druhy hraje. Zda se logicke ze se nejprve hraje "puvodni mic" a na jeho misto dropnout "druhy mic", ale nikde to nevidim.

Co mohu delat v nasledujici situaci: jsem zapisovatel a soutezici je zjevne chybne presvedcen, ze ma narok na free drop (napr. mu sedla na micek moucha). Ohlasi umysl hrat dva mice a zapocitat puvodni mic (az sem je dle 3-3/2 nezastavitelny, je to tak?). Pak dropne "druhy mic" a zahraje ho jako prvni cimz de facto obejde pravidlo 7-2 o cvicnych ranach a muze tak ziskat vyhodu (napr. volba spravne hole).

1) Co tedy delat? Pokud jsem nic neprehledl (a nepletu se), nebylo by o malonko vice fer aby se jako prvni hral mic ten puvodni?
2) Musi se v turnaji na rany dohrat mic ktery nebyl vybran k zapocitani a hraje se podle "spornych" pravidel, kdyz dosazene skore bude zjevne vyssi?
3) Kde se pise zda umistit/dropnout a kam nejdal?

Dekuji predem
Honza Pavlicek

Odpověď na dotaz


Dobrý den Honzo.

Vezmeme to podle pořadí Vámi položených otázek;
1) Ona to většina hráčů takhle i dělá. Nicméně je možné dostat se do situace, že budete "první" i "druhý" míč před odehráním dropovat, protože dojde ke sporu o místu, kde má být míč spuštěn.
2) Ano! Musí! Protože se pak hráči nestačí divit, co všechno bylo v jejich postupu špatně a nakonec jsou rádi, že mají aspoň jeden míč k započítání. Neplatí pro Stableford, kde můžete škrtnout jamku v jakékoliv její fázi i když hrajete dva míče...
3) Vše souvisí s danou situací. Tedy o co se konkrétně jedná. Nejvíc toho najdete v Pravidlech s beztrestnými i trestnými úlevami: půda v abnormálním stavu, nepohyblivá závada, vodní překážka, nehratelný míč... ... ... Hodně popisuje vůbec nejdůležitější, nebo jedno z nejdůležitějších Pravidel: Pravidlo 20 | Zvednutí, spuštění a umístění míče; Hra z nesprávného místa.

Honzo dodatečně PF2015!!!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
1.11.Muscat,OmaNBO Golf Classic Grand F
2.11.Shiga, JapTOTO Japan Classic
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018