DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

postoj ve vodní překážce

A A A

Dobrý den, prosím o objasnění.

situace:
Zahraju míč do žluté vody vedle greenu. Hledám místo pro drop na ose jamka - místo, kde míč naposledy přešel hranici překážky a dál dozadu. Tato osa prochází těsně podél hranice žluté vody.

A teď dotaz:
1) dropnu tak, že míč zůstane ležet těsně vedle hranice vodní překážky a já se k němu nemůžu postavit. (voda je metr pod úrovní terénu)
Platí, že je to muj problém že jsem si tak "blbě dropnul" a musim hrát míč jak leží? V případě, že bych si mohl k míči stoupnout a stál bych uvnitř vodní překážky tak asi nemám nárok na free drop, že?
2) Ona osa pro dropování prochází přes green. Můžu dropnout na greenu?

Děkuji mnohokrát. Martin

Odpověď na dotaz


Martine dobrý den.

Z dotazu není úplně stoprocentně jasné schéma situace, ale snad mi postačí aspoň pár náznaků.
1) stát ve vodní překážce a hrát míč mimo ní je v pořádku, žádná beztrestná úleva pro postoj ve vodní překážce neexistuje. Takže můžeme nakonec použít Vaše vlastní - poněkud příkrá ale trefná - slova, "je to Váš problém, že jste si takhle blbě dropnul". Konec konců Václav Janoušek, pravidlový táta spousty rozhodčích golfu, vždycky říkal, že dropovat se musí umět...
2) Pravidlo 26-1. Úleva pro míč ve vodní překážce nařizuje jít po lajně tak, aby místo, kde míč naposledy proťal hranici leželo mezi jamkou a místem spuštění... Tady si prostě možnost dropu na green neumím představit, protože musíte jít znova - Lidově řečeno" - zpátky za vodu...

Snad Vám to, Martine, pomohlo... Hezkou hru a díky za dotaz!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017