obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Úprava pozice

A A A

Dobrý den, pane Jone,

u letošního Ryder Cupu jsem si všiml, že Keegan Bradley během své veledlouhé přípravy a rutiny před úderem - když měl míček ve vyšším roughu - vždy několikrát cvičně založil hůl za míč, poodstoupil, znovu několikrát založil za míč, zase poodstoupil, pak zase několikrát založil za míč a po další proceduře konečně odpálil. Nelze toto kvalifikovat jako úpravu pozice míče? Po tak velkém množství cvičných založení musela být tráva za míčem stlačená?

Děkuji Vám předem za laskavou odpověď
Váš
Alois

Odpověď na dotaz


Dobrý den.

Otázka je, jestli opravdu došlo k vylepšení pozice míče. Tedy jestli tráva zůstala stlačená nebo se vždy narovnala (roughy jsou před RC tak nahnojené, že jsou jako ocelový kartáč...), jak daleko za míčem hůl k zemi přikládal...
A taky vstupuje do hry faktor rozhodčích. Na RC rozhodčí doprovázejí flighty. S mnohými z těch, kteří byli "v akci" letos, jsem v minulosti mnohokrát spolupracoval a jsem si jistý, že kdyby Keegan Bradley pozici míče vylepšil, byl by potrestán obratem...

Díky za dotaz a přeji Vám, pane Aloisi, hezký podzim a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018