DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Opět voda a provizorní míč

A A A

Dobrý den pane Jone,
opět jeden dotaz k vodní překážce a provizornímu míči.

Situace: míč je jasně zahrán do vodní překážky ve vzdálenosti 130m od odpaliště (10 jamka Černý Most). Jeho dopad ani odraz není vidět, ale je slyšet, že míč dopadl \"tvrdě\". Hráč, který míč zahrál, nahlásil provizorní míč s tím, že je možné, že se míč odrazil z vodní překážky ven. Hráč dále nahlásil tento postup: buď míč najdu ve vodní překážce a budu postupovat dle pravidel o \"vodě\", nebo míč nenajdu a bude jej považovat za ztracený a budu pokračovat s provizí. Míč nebyl ve vodní překážce nalezen, hráč jej prohlásil za ztracený a pokračoval s provizí.

Je možné se s tímto dvojitým rozhodnutím (buďto ho najdu ve vodě, nebo je ztracený) vydat hledat míček?

Děkuji.
Honza

Odpověď na dotaz


Dobrý den Honzo.

Ano - tento postup je naprosto správný. Proč? Pokud je možné, že se míček ztratil mimo vodní překážku ("Jeho dopad ani odraz není vidět..." - takže nikdo nemá ani ponětí, kde skutečně je), pak má hráč bez problémů - a naopak je to vítáno z hlediska tempa hry - zahrát provizorní míč.
Pak se jde hledat a pokud je původní míč nalezen ve vodní překážce, musí hráč postupovat podle Pravidla 26-1. Úleva pro míč ve vodní překážce nebo podle Pravidla 26-2. Míč odehraný ve vodní překážce a už nesmí pokračovat provizorním míčem. Pokud se ale míč nenajde, pak se původní bere za ztracený a provizorní se stává míčem ve hře.

Díky za prima dotaz a hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017