Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč na Foregreenu II

A A A

Dobrý den,

před několika dny jste zde řešil problematiku hry z foregreenu sousedního jamkoviště. Plně respektuji vaši odpověď jakožto správný výklad pravidel; nicméně mi to vnitřně přijde jako postup nesprávný.

Shodou okolností jsem to já ten hráč s hcp o 10 nižším zmíněný v původním článku.

Uvažoval jsem tak, že kdybych z daného místa hrál já se svojí 64 stupňovou lob-wedží, tak bych ve foregreenu zanechal 2 cm hluboký kráter cca 8x15cm a vzhledem k dané situaci by se i mohlo stát, že řízek by skončil ve vodní překážce a nemohl by se vrátit na původní místo.
Daný hráč (pisatel původního dotazu) měl navíc v tu chvíli už na jamce nahráno tolik ran, že jsem si říkal, že by mu ani přihrávka na jednopat žádné stablefordbody nezískala.
Přiznám se, že jsem opravdu věřil že foregreen je součástí jamkoviště a beztrestná úleva namístě.

Chci se tedy zeptat, pokud bych se rozhodl, že mi je hřiště cennější než umístění v turnaji, jestli bych mohl z foregreenu dropovat beztrestně, nebo jen přes pravidlo o nehratelném míči?

A případně pokud jsem povinen z foregreenu hrát, jestli by nestálo za úvahu (třeba ve vyšších úrovních, R&A apod.) vyvolat diskuzi o změně toho to pravidla, aby mohl být drop alespoň dobrovolný...

A v souvislostí s touto tematikou, bych se rád zeptal jak postupovat, pokud přijdu na tuto jamku - kde uvažujeme že můj spoluhráč předtím vysekl do foregreenu jámu a řízek nebyl schopen vrátit - a najdu svůj míč v jamce po tomto úderu. Mám nárok na nějakou beztrestnou úlevu, nebo (pokud nechci dropovat nehratelný míč) musím vzít opět nějakou wedge a při snaze umístit míček čistě k jamce danou jámu ve foregreenu ještě prohloubit...

Děkuji za odpověď a omlouvám se že se v tom tak vrtám, ale vaši poradnu čtu často a rád, tak mě neuniklo když jsem se dočetl sám o sobě a musel jsem reagovat. Daniel

Odpověď na dotaz



Dobré jitro Dane

Je prima, že se poprvé ozvala i "druhá strana". A taky jsem rád, že jste upřímný a nedělá Vám problém přiznat, že jste něco z Pravidel nevěděl (což není nic abnormálního nebo ponižujícího).

Pokud byste se rozhodl, že je Vám hřiště přednější, pak byste mohl dropovat míč pouze s trestnou, a to jak uvádíte, jako nehratelný míč. Jinak k R&A; na sestavení a změnách Pravidel pracuje obrovský tým lidí a změny vycházejí z potřeb vyvolaných herními situacemi, které se jevily jako špatně ošetřené nebo dlouhodobou praxí jako nefér. A nevypadá to, že by foregreen byl zahrnut do povinné úlevy. Ono to vychází i z běžné úpravy hřiště, kdy přechod green - foregreen bývá zřetelný, na mnoha hřištích (především linksových) ale už není lehké poznat přechod fairway - foregreen. A pak by hráči neuměli poznat, jestli už mohou volit drop nebo ne. A také struktura Pravidel u většiny beztrestných úlev nabízí úlevu jako volitelnou možnost (slova hráč smí využít úlevu).

K poslednímu odstavci. Z řízku bohužel úlevu nemáte. Je potřeba za všech okolností svůj řízek opravit. Ano, pokud řízek zmizí třeba ve vodě, pak to jde těžko. Snad se dá pomoct si vypichovátkem nebo třeba aspoň hlínou z nedaleké krtičiny. Jde jen o to, aby prohlubeň nezastavila míč.

Dane vůbec se neomlouvejte! Účelem poradny je vrtat se ve všem, aby co nejvíce hráčů mělo možnost najít řešení svých situací. Já děkuji za Vaši sadu otázek a reakci!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019