DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hranica vodnej prekazky

A A A

Dobry den,
znovu mam otazku, ktora je skor na interpretaciu ako na samotne pravidla.

Zahral som loptu na hranicu vodnej prekazky. Podla kolikov som \"tesne vo vode\", aj ked lopta je este v trave a je hratelna.

Medzi kolikmi su vsak zvysky nastriekanej cervenej farby - hranica vodnej prekazky vyznacenej evidentne pred nejakym casom pre nejaky dolezity turnaj. Avsak po case je ta ciara uz slabo viditelna a miestami (dokonca aj na mieste najblizsie pri lopte) nie je uz vidiet vobec. Avsak, pri troche predstavivosti sa da rozumne predpokladat, ze ked bola ciara krasne viditelna, tak podla nej by lopta vo vode zrejme nebola.

Mozem na zaklade najlepsieho odhadu kade isla stara ciara hrat loptu mimo vody, alebo sa mam riadit kolikmi?

Dakujem,
P.

Odpověď na dotaz

Dobrý den.
V takovém případě je fér řídit se kolíky. To by pak hráči mohli celá století odhadovat, kde byla čára před týdnem, dvěma, před měsícem a pracovat s představivostí.
Pokud jsou čáry celistvé a komplexní po celém hřišti, pak je možné je použít. Pokud je značení staré, pak by bylo správné, aby Soutěžní výbor do místních pravidel uvedl poznámku, že zbytky těchto starých čar pro turnaj neplatí a v platnosti jsou "běžné definice" hranic hřiště a vodních překážek.

Takže radši kolíky... Díky za dotaz, který představuje situaci dnes už docela běžnou přeji a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017