DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dropování

A A A

Dobrý den,
kamarád zahrál do vodní překážky.Rozhodl se pro drop na dvě hole.Místo označil a dropnul míček do vyznačeného prostoru.Míček se dotkl země ve vyznačeném místě a odkutálel se mimo vymezený prostor ne blíže k jamce asi dvacet centimetrů daleko.Já tvrdil,že musí drop opakovat kamarád opak. Kdo má pravdu.

Děkuji a přeji pěkný den Jirka

Odpověď na dotaz


Jirko dobrý den.

Pravdu má nejspíš kamarád. Kdy opakovat drop řeší Pravidlo 20-2. Spuštění a opakované spuštění c. Kdy se spuštění opakuje .
Míč se musí znovu dropovat, když se za(vy)kutálí:
- do překážky když dropujeme mimo překážku (do bunkeru, do vodní překážky...)
- z překážky, když dropujeme uvnitř (třeba nehratelný v bunkeru)
- na green
- mimo hřiště (logicky - z autu se hrát nesmí)
- když potom znovu překáží to, od čeho je brána úleva (cesta překážela - po dropu už nesmí)
- dál, než na dvě hole od místa, kde se poprvé dotkl hřiště
- když se zakutálí blíž jamce (než je nejbližší místo úlevy, nebo třeba poloha nehratelného míče)

Pokud tedy kamarád dropnul míč tak, že poté, co se vykutálel dvacet centimetrů z výseče, to stále nebylo dál, než dvě hole od místa, kde se poprvé dotkl míč po dropu země, pak ho rozhodně nebyl potřeba znovu dropovat.

Jirko i Vám hezký den a snad je vše jasné.




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017