DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Odpalování drivingových míčů

A A A

Dobrý den, s potěšením vymýšlím dotazy pro tuto super poradnu, na kterou se vždy těším, dík!

Při kamarádské rundě je zvykem míče z drivingu, pokud se dostanou na hřiště, odpalovat zpět na místo, kde budou z drivingu sebrány. a) Pokud takovou ránu někdo zahraje v turnaji nebo při nesoutěžáku - mám za to, že se jedná o cvičnou s 2 trestnými? OK? b) Pokud takto odpálí více míčků - platí jen 2 trestné nebo je potřeba sčítat rány a tresty? V praxi postačí, když je stablefordově bez zisku, že...? c) Pokud to někdo učiní v blízkosti jamkoviště po dohrání jamky nebo odpaliště před zahájením další jamky nemuselo by to být trestné... jenže co je blízkost? A jak se prokáže, že přihrával - vyhoví chip, pitch, flop, lob?

Díky.
Pavel Novák

Odpověď na dotaz


Dobrý den Pavle.

a) pokud míče odpálí \\\"nedbalým\\\" způsobem, jinými slovy \\\"pečuje o hřiště\\\" a \\\"uklízí\\\", pak to za dvě nebude... Za dvě to bude ve chvíli, kdy zvolí hůl, zaujme postoj a dá si záležet na tom, aby zahrál cvičnou ránu například někam směrem ke drivingu, nedej bože, aby přitom ještě na něco konkrétně mířil... Úmysl se dá - aspoň podle mne - snadno odhalit.
b) pokud by to tedy bylo porušení Pravidla 7-2. Během kola a násobné, pak si vezmeme na pomoc Rozhodnutí 1-4/12 a v něm stojí, že v případě, že hráč poruší stejné Pravidlo několikrát po sobě při jedné situaci (víc cvičných ran v řadě za sebou nebo třeba několik cvičných švihů ve vodní překážce za sebou při kterých se vždy dotkne půdy v překážce a podobně), pak se na něj vztahuje pouze jeden trest za porušení daného Pravidla, v tomto případě tedy trest dvou trestných ran.
c) ano, chip, pitch, flop, lob - to jsou všechno přihrávky. A \\\"blízko\\\" Pravidla nestanoví, pořád je to hra lidí...

Taky díky za dotaz a hezkou hru Pavle!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017