obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hra z vodni prekazky

A A A

Dobrý den, měl bych prosím jeden dotaz.

Zahraji do vody, ale míč je \"hratelný\". Dám jednu haluz , další a tou třeti míč zariju do uz opravdu nehratelné pozice. Co s tím tedy ? Drop s trestnout na poslední místo odpalu a tedy ve vodni prekazce ?

A ještě jeden dotaz přímo na Vas: Souhlasite, ze muze divak ovlivnit vysledek hrace kdyz napriklad vidi poruseni pravidel v tv ? Neznam jiny sport kde to je mozne.

Dekuji
Michal

Odpověď na dotaz


Michale dobrý den.

Váš dotaz se týká Pravidla 26-2. Míč odehraný ve vodní překážce a. Míč se zastaví v té samé nebo jiné vodní překážce. Podle bodu i - a) máte možnost dropnout s trestnou v místě, kde jste ve vodě zahrál poslední ránu, nebo podle písmena ii) můžete věc řešit stejně, jako kdybyste šel "rovnou ven z vody" s jednou trestnou - linie, dvě hole, protilehlý břeh, nebo můžete podle bodu iii) s jednou trestnou pořád jít na místo, kde jste zahrál svoji poslední ránu mimo překážku. Jinými slovy, pokud budeme brát, že jste se dostal do vody třeba drivem z odpaliště a v ní jste zahrál další tři rány, pak:
- můžete hrát šestou z místa ve vodní překážce, kde jste zahrál poslední ránu nebo
- můžete hrát šestou mimo překážku, když dropnete míč v souladu s Pravidlem 26-1. Úleva pro míč ve vodní překážce, a to písmeny b) (linie jamka - místo, kde míč naposledy překročil hranici vodní překážky - jakkoliv dozadu) nebo c) (dvě hole od místa, kde míč naposledy překročil hranici podélné vodní překážky nebo od jamky stejně vzdálené místo na protilehlém břehu podélné vodní překážky) nebo
- můžete hrát šestou z místa, kde jste hrál poslední ránu mimo překážku, v tomto konkrétním případě tedy znovu z odpaliště.

Druhá část dotazu: ano, souhlasím... Zní to možná hodně přísně, nebo nepochopitelně. Ale... Letos při Woman's British Open na Royal Birkdale došlo k porušení Pravidel (budování postoje - 13-3. Budování postoje) korejskou hráčkou Ann. Na osmnácté jamce třetího kola. Neviděl to ani jeden z rozhodčích, neviděla to ani spoluhráčka ani kedíci. Viděly to kamery... A protože z Pravidel vyplývá, že rozhodčí se musí zabývat každým podnětem, který vidí nebo který je mu oznámen, pak nezbylo nic jiného než incident vyšetřit a hráčku potrestat, protože porušení Pravidel bylo zjevné... A to je vůči ostatním hráčkám v tomto major turnaji FÉR. A bylo by samo sebou i v ostatních turnajích.
Snad je potřeba připomenout, že v souladu s metodikou R&A už nejsou hráči trestáni za přestupky, které jsou odhaleny pouze díky HiFi technice (HD, slow-motion...) a nejsou viditelné prostým okem.

Michale díky za dotaz a hezkou hru!





Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018