obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Uprava stop po spajkoch na greene

A A A

Dobry den,

chcem sa opat podelit a zaroven by som chcel dopomoct k spravnemu vyrieseniu nasledovnej situacie: Zacinam hrat pekny trojpar... odpalim ale bohuzial skoncim len na forgreene. V pomyselnej drahe \"patu\" si upravim pitchmark, rukou rozprasim piesok a upravim taktiez stopy po spajkach. Rozhodnem sa ale cipovat z forgreenu na ktorom lezim. Co by som si este viac mohol priat cip in. Pride zamnou rozhodca po dohrati jamky a povie mi ze dostavam 2 trestne rany za nedovolenu upravu na greene po spajkoch.

Otazka je: moze mi rozhodca udelit trestne rany ak som cipoval z forgreenu a predtym som upravil v pomyselnej drahe patu stopy po spajkach? Ak by som lezal na greene je to jasne... Trest si zasluzi. Ale ak lezim mimo jamkovisko...?

Dakujem za odpoved.

Odpověď na dotaz


Dobrý den.

Ano, může. Je to stejné, jako kdybyste si v dráze hry (nikoliv puttu) zamáčknul řízek. Nebo jinak upravil-vyrovnal nerovnost povrchu. Co se týká vyrovnávání nerovností máte možnost to udělat pouze před zahájením hry na odpališti při nasazení míče a pak pouze upravit nerovnosti (pitchmark nebo stará jamka - nikolv jiné poškození!) na greenu - a to kdykoliv, i když váš míč ještě na greenu není. Ještě existuje další situace a to je rekonstrukce polohy míče v bunkeru.

Děkuji za dotaz.






Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018