DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Drop Jamieho Donaldsona na 4. jamce finálového kola Czech Masters

A A A

Zdravím,
jako divák jsem viděl situaci finálového kola Czech Masters kdy Jamie Donaldson zahrál na 4. jamce ke stromu a následně dropoval. Jako divák jsem uvažoval že dropoval nehratelný míč, o to více mne překvapilo že to byl beztrestný drop, dle výsledku.

Co se tam tedy stalo?
S pozdravem Jozef

Odpověď na dotaz


Dobrý den Jozefe.

Jako odpověď na Váš dotaz, který jsem dostal mimochodem už potřetí, použiji svoji odpověď na dotaz od Jana Hrubeše a který jsem uvedl na zdi mého FB:

honzo dobrý den. to je přesně to, o čem jsem už mnohokrát měl možnost vyprávět. televize je na tohle strašná bestie... i mně volali a oslovovali mě lidé v roce 2009, kdy jsem dával drop garethovi maybinovi na osmnáctce. v TV nebylo vidět, že tam, kam jsem ho poslal, byla drop zóna. všichni si mysleli, že jsem to podělal. jo a taky ještě tahle situace s donaldsonem byla předmětem vtipné rozpravy mezi mojí ženou a daliborem procházkou, který ruling dělal - tak jdeme na to:

ten drop od stromu nebyl s trestnou. donaldson měl míč v myší díře (nebo cestičce) a protože rozhodčímu demonstroval, že by chtěl míč odehrát "na leváka" - což pravidla připouštějí a je to proveditelná rána - dostal od díry úlevu. takže druhá do semi, třetí 8m od vlajky a dva putty rovná se pět. je to trochu lepší honzo?


Jozefe důležité v dané situaci bylo, že Donaldson byl schopen "na leváka" míč opravdu odehrát a u hráče jeho kvalit je to naprosto běžné. Takže to byla reálná rána, kterou mohl zahrát. Proto od předsedy Komise rozhodčích ČGF beztrestnou úlevu dostal.

Díky za zajímavý a aktuální dotaz! Hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017