DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Modrý kolík v bunkeru s vodou

A A A

Dobrý den,

začíná deštivé období a už to postihlo i nás :) Chci se proto zeptat, pokud je v bunkeru voda, smím míč beztrestně vylovit a umístit jej kamkoli jinam do písku, ne blíže jamce - mám pravdu?

Ale co když je v bunkeru s vodou zapíchlý i modrý kolík? To znamená beztrestný drop kamkoli - mimo bunker - ne blíže k jamce?

Díky moc za odpověď, Jana

Odpověď na dotaz


Dobrý den Jano.

Když je v bunkeru louže náhodné vody, pak můžete skutečně míč vylovit (pokud na něj nemůžete dosáhnout, můžete jej nahradit jiným) a nikoliv umístit, ale musíte ho dropnout v bunkeru na místo, kde náhodná voda nepřekáží.

Samotný modrý kolík v bunkeru je časté řešení. Jenže správnější postup je, když k tomu modrému kolíku ještě existuje informace, že všechny takto "vybavené" bunkery jsou půdou v abnormálním stavu a je od nich možné brát úlevu. Pak hledáte nejbližší místo úlevy, od něj odměříte hůl a do výseče dropujete beztrestně, vše ne blíže jamce. Celé se to pořád točí okolo Pravidla 25-1. Půda v abnormálním stavu , a. Překážení, b. Úleva, c. Míč v půdě v abnormálním stavu nenalezen.

Hezkou hru a málo vody na hřišti Jano!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017