Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Myší cesta v postoji, ale míč pod stromem

A A A

Dobrý den,
zahrál jsem míč pod strom a byl evidentně nehratelný (možná levák by to nějak mohl dát, ale to já nejsem). Dropoval jsem tedy s trestnou ranou (nehratelný míč). Kolega mě pak upozornil, že jsem mohl aplikovat freedrop, protože míč ležel blízko myší díry, která mě mohla bránit v postoji. Ano, kdyby tam mohl zaujmout postoj, tak asi by to byla překážka v postoji. Ale to bych musel nejprve odstranit ten strom. Namítl jsem, že to určitě nejde, protože míč byl nehratelný ze zcela jiných důvodů a tak se na to aplikace úlevy z důvodu překážky půdy v abnormálním stavu nemůže aplikovat. Ale prý to tam je běžná praxe, což mě tedy nemile překvapilo. Mám pravdu? :-)

Odpověď na dotaz


Dobrý den.

Bohužel pravdu máte. Mnoho hráčů běžně uniká trestu za nehratelný míč tím, že evidentně nehratelnou pozici nakonec vydropuje kvůli myší díře, krtině nebo nepohyblivé závadě. Byla to i jedna z mých posledních diskuzí na jednom z amatérských turnajů, kdy se mě snažil hráč přesvědčit, že úlevu od cesty musí dostat, i když jeho míč je uprostřed dva metry vysokého křoví, které s cestou sousedilo. Když jsem se ho zeptal, jak by míč hrál, kdyby tam cesta vůbec nebyla, odpověděl mi, že "to by vůbec nešlo". Takže jsem mu vysvětlil, že v tomhle případě "vůbec nepůjde vydropovat se z cesty". Pochopil, ale byl nespokojený. Jeho problém... Máte pravdu a nejste sám, koho tyhle postupy nemile překvapují...





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018