Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Trestné rány a Stableford body

A A A

Napřed děkuji za podrobné zodpovězení řady mých předchozích všetečných dotazů. Ale mám další:
Hráč během HCP turnaje na Stablefordy sdílel s dalším hráčem ve flightu hole. Hráči ve fligthu nevěděli, že to je porušení pravidel - to zjistili až při konzultaci s dalšími hráči po dohrání poslední jamky (nebudu raději komentovat kde a jak dělali hráči z flightu zkoušky z pravidel). Oba hráči by tudíž měli dostat na každé jamce +2 ale maximálně +4 rány. Na kterých jamkách ale 4 trestné rány udělit ? Co když to vyjde na jamky, které vyškrtnuli nebo na nich zůstali bez bodů = k penalizaci nedojde.
Nejsem škodolibý a nechci vymýšlet jak hráče vytrestat za každou cenu, ale ani rozhodčí si nebyl jistý, jak trestné rány při výpočtu Stablefordů správně rozdělit.

Odpověď na dotaz



Dobré ráno

Nejdřív díky za položené otázky minulé a také dnešní. Všetečných dotazů je třeba, aby vůbec poradna fungovala. Takže ještě jednou díky za ně.

Pokud jde o sdílení holí při formátu Stableford. V první řadě jde o to, jestli nešlo například o formát fourball (hra, kdy dva hráči hrají za jednu stranu), pak by toptiž tato strana mohla sdílet hole za předpokladu, že by jich nebylo víc než 14. Předpokládám tedy, že se jednalo o klasický stableford jednotlivců. Pak k porušení Pravidla 4-4a došlo. To odkazuje ve svém závěru na Pravidlo 32-1b a jeho poznámku číslo 1, která zní;
Poznámka 1: Jestliže hráč poruší Pravidlo, ve kterém je stanoven nejvyšší možný trest v jednom kole, musí toto porušení Pravidel nahlásit Soutěžnímu výboru před tím, než odevzdá výsledkový lístek. Pokud tak neučiní, je diskvalifikován. Soutěžní výbor upraví hráčův celkový bodový výsledek odečtením dvou bodů za každou jamku, na níž došlo nějakému takovému porušení Pravidel, přičemž nejvyšší možný trest v jednom kole je odečtení čtyř bodů za každé z porušených Pravidel.

Pokud by tedy hráči nenahlásili před odevzdáním skórkarty fakta případu Soutěžnímu výboru, byli by diskvalifikováni. To se ale nestalo. V poznámce k Pravidlu 32-1b je dáno, že se jim trestné rány nepřidělují ale že jsou jim odečteny body na jamkách, kde k porušení došlo. Jestliže to bylo od první jamky turnaje, pak jim měly být odečteny z celkového součtu čtyři body za kolo, tak jak je stanoveno. A výsledek se pak upravuje po jednotlivých jamkách, až dojde k naplnění odečtu čtyř bodů za kolo. pokud by tedy hráč hrál opravdu mizerně a přinesl ze stanoveného kola čtyři body, měl by po tomto excesu nulu.

Pokud by ale hráči opravdu porušili toto Pravidlo dejme tomu jen na jedničce a dvojce a pak se vzpamatovali nebo jim někdo prostě řekl, že se to nesmí, pak by skutečně mohlo dojít k tomu, že by (pokud by na těchto jamkách například ani jeden z nich nebodoval) skutečně fakticky žádné body neodečítali. Což ale je skutečným cílem při formátu Stableford; nedopustit, aby hráč bodoval na jamkách, kde Pravidla porušuje. Trestat ho tak, že by ještě přišel o body na jamkách, kde nic neporušil, je nemožné.

Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019