DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Cvičná rána?

A A A

Dobrý de pane Jone,
v sobotu jsem hrál turnaj a spoluhráč z flightu si na odpališti dával cvičnou ránu a trefil přitom nechtěně míč, ten skončil 2 metry od něj vpředu na odpališti. Já seděl trochu stranou na lavičce a neviděl jsem přesně jestli to byla cvičná nebo ne, asi ano, říkali ostatní ve flightu.

Já jsem řekl, že to je rána a musí pokračovat druhou ránu z místa kde míč skončil, tedy bez týčka. Když to trefíš omylem mimo odpaliště tak je to snad vždy taky rána, tady to bylo navíc přímo u drivu na odpališti z týčka. On to tak udělal, tím můj výklad přijmul, ale pak se později rozčiloval.

On pak tvrdil, že když to byla cvičná a neměl založeno za míč, tak mohl hrát beztrestně novou ránu z týčka, jako by se nic nestalo.

Kdo měl pravdu?
Richard

Odpověď na dotaz


Richarde dobrý den.

Je to otázka cti, aby hráč přiznal, zda měl v úmyslu zahrát ránu (trefit míč), nebo zda hrál cvičný švih, kterému se tak trochu nesprávně říká cvičná rána.

Pojďme počítat s tím, že Váš spoluhráč neměl v úmyslu míč zasáhnout a to, co provozoval, byl tedy cvičný švih,
Potom na odpališti je důležité vědět, že míč před první ránou není ve hře. Pokud s ním tedy hráč pohne, například při cvičném švihu, není trestán. Může míč znovu natýčkovat, nebo ho třeba i natýčkovat na jiné místo na odpališti, nebo třeba týčko vůbec nepoužít, lidově řečeno skutečně se nic nestalo.

Richarde pravdu měl nakonec Váš spoluhráč, pokud na odpališti nezahrál "luftšlág" a opravdu se jednalo o cvičný švih. Hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017