Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Cvičný švih

A A A

Dobrý den,

musím se připojit k pochvale této poradny - mnohé mi průběžně a srozumitelně vysvětluje. Nyní dotaz: míček leží na fairway, hráčka provádí cvičný švih a nechtěně míček zasáhne a posune na jiné místo. Jedná se o ránu nebo ne? Tuším, že pravidla říkají, že o ránu se jedná mám-li úmysl míč odehrát. Zde ten úmysl nebyl.
Jedná se tedy o ránu (a míč hraji další ranou z místa kde skončil) nebo se o ránu nejedná a situace se řeší vrácením míče na původní místo? Jinak musím říci, že hráčka si všechny \"prošvihy\", kdy má úmysl hrát a prostě míč netrefí poctivě započítává. V podstatě o nic nejde, hrajeme pro radost a rána sem nebo tam není tak důležitá, ale nějak jsme se nemohli shodnout jak situaci správně \"pravidlově\" vyhodnotit - ránu si nakonec započítala.

Děkuji a hezký den
Vráťa

Odpověď na dotaz


Vráťo dobrý den a díky za chválu Poradny!

V této situaci došlo k pohnutí míčem ve hře. Hráč (tedy i Vaše kolegyně) si musí připočítat při pohnutí míče vlivem cvičného švihu jednu trestnou ránu a musí míč vrátit na původní místo. Rána (cvičný švih = žádná nebyla) se nepočítá.
Pokud hráč při cvičném švihu posune omylem míč a následně zahraje z místa, kde se míč zastavil, poruší 18-2. Hráčem, partnerem, nosičem nebo výstrojí a získá odměnu v podobě dvou trestných.

Díky za Váš dotaz a hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018