obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provizorní míč...

A A A

Omlouvám se, už jsem přečetl X dotazů na téma "provizorní míč" či hraní s původním míčem po jeho nalezení, ale stále mi to není na 100% jasné u tohoto případu:

- hraji tříPAR z odpaliště
- zahraji první, tedy původní míč a ten se stočí mimo fervej a dopadne někam za les, kde sice není aut, ale nedá se v tu chvíli určit, zda se míč vůbec najde
- proto zahraji druhý míč, provizi, která již skončí na ferveji
- jdu hledat původní míček a ten nakonec v 5 minutách najdu, jak je na hranici lesa a ferveje jiné jamky
- tím pádem bych se měl pokusit hrát původní míč, což není úplně nemožné, např. prostřelit les a s velkou dávkou štěstí míček propasírovat lesem na původní fervej, ale v danou chvíli se mi to jeví jako skoro neproveditelné, aniž bych si chtěl nějak ulehčovat situaci
- mohu tedy s trestnou ránou hrát provizi nebo je správný postup vzít původní míček, vrátit se na odpaliště a hrát ho znovu s trestnou ránou? I když tím zdržím např. flight, který už čeká, až odehrajeme 3par? Nebo je ve hře varianta, že vezmu původní míč, projdu lesíkem na původní fervej a odtud budu hrát s trestnou ránou a provizi tím pádem nepoužiji?

Děkuji za vnesení "světla" do této záhady....Luděk

Odpověď na dotaz


Dobrý den Luďku.

Sám jste nakonec našel odpověď v poradně, ale i tak, pro ostatní (protože jde o velmi běžnou situaci, se kterou si občas hráči neví rady) napíšeme odpověď:
Existuje jedna jediná správná varianta. Na jejím začátku je pokračování (jakékoliv v souladu s Pravidly) původním míčem. Buď jak leží (přes les, okolo lesa, kudy Vás to pustí...), nebo jej můžete prohlásit za nehratelný a pak můžete s trestnou dropovat do dvou holí od místa, kde leží, nebo jít zpět po spojnici jamka - místo kde původní míček leží a to jakkoliv daleko nebo (což smíte vždy) jít znovu na místo, odkud jste zahrál poslední ránu, v tomto případě tedy na odpaliště

No a pokud tam už bude flight připravený ke hře, klidně na spoluhráče houkněte nebo jim dejte jakékoliv znamení, ať hrají. nechte je jamku dokončit a pak znovu zahrajte (v tomto konkrétním případě svoji třetí) ránu z odpaliště, kam jste se vrátil.

Luďku hezkou hru a díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
19.4.San AntoniValero Texas Open
19.4.Rabat, MarTrophee Hassan II
19.4.Greater LoHugel-JTBC Championship
19.4.MarokoLallam Meryem Cup
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018