Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pořadí flightů v turnaji

A A A

Zdravím, rád bych se zeptal na následující situaci.
Komerční turnaj, postupný start z jamky 1 a 10 dle startovní listiny. Flight za námi odstartoval po 5 minutách (tvořili jej hráči s nižšími HCP) a protože jsme občas hledali (v našem flightu byli 2 hráči HCP 30 a výše) tak nás brzy došli. Ačkoliv jsme hráli v limitu tak nám na 7 jamce řekli ať je pustíme a na 9 to zopakovali když jsme odcházeli z odpaliště. Na 10 jamce jsme je pustili a bylo nám řečeno, že přecházení pořadí v turnaji je běžné a kdybychom to neudělali, že nás maršál může potrestat. Mám rád když se hraje v tempu a nesnáším zdržování, nicméně pokud mám ve flightu hráče, který se s hřištěm "pere" a občas mu hledáme míč je jasné, že k malému zdržení oproti flightu za mnou, který hraje přesně a hřiště zná může dojít. Jak je správné v této situaci postupovat?

Děkuji za vysvětlení a zdravím Vás.
Petr Horáček

Odpověď na dotaz


Petře i já Vás zdravím.

Oddíl I – Etiketa; Chování na hřišti v kapitole Rychlost hry, konkrétně v odstavci Přednost na hřišti dává přesnou představu o tom, kdo má na hřišti právo předcházet. A nikde se ani náhodou nezmiňuje o rozdílu mezi turnajem a neturnajovou rundou.
Takže ve Vašem případě bylo (aspoň na první pohled) vše v pořádku a to včetně připomínky o trestu. Otázkou je, jestli maršál byl zároveň členem Soutěžního výboru nebo jako rozhodčí turnaje, protože jen funkce maršála ho k udělování trestů neopravňuje.

Petře díky za dotaz a hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018