DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Drop - uleva od nepohyblive zavady

A A A

Dobry den pane Jone,
krom podekovani za opravdu uzasnou poradnu (smekam pred vasi ochotou a spoustou casu kterou venujete pri odpovidani) bych se rad zeptal na jednu situaci ktera se mi stala a nejde mi z hlavy.

Situace: Mic lezi ve sprinkleru u greenu. Hlasim beztrestnou ulevu od nepohyblive zavady. Inteligentne se zamyslim a najdu nejblizsi misto ulevy - ale bohuzel spatne - presne na druhou stranu nez veli pravidla. Provedu spusteni mice ale nez dojde k jeho odehrani si svou chybu uvedomim - uder neprovedu a chci chybu napravit.

Dale se i pres snahu hledat v pravidech v nich motam a nenachazim jasnou odpoved. Proto se chci zeptat:

Kdy je dropovany mic zpet ve hre?
a) Kdyz je dropnuty spravne a lezi na zemi.
b) Kdyz lezi dropnuty na zemi a to i kdyz je spusteny na spatnem miste.
c) Az kdyz je mic odehrany - pricemz uz nehraje roli jestli byl drop spravny nebo spatny?

Logika a smysl pro pravidla mi veli ze dokud neodehraji mic mam moznost drop opakovat dokud mic nezustane lezet v pravidlech definovanem prostoru (ne blize jamce, atd). - proste ekvivalent dropu kdy se mic zakutali mimo pravidly povoleny a definovany prostor pri dropovani.

Diky moc za odpoved.
Jan Krenek

Odpověď na dotaz


Dobrý den Honzo.

Když to vezmu odzadu, pak začnu hned tím, že máte pravdu. A potvrzujete, že logika a smysl jsou devizy, které v golfových pravidlech fungují. Pojďme rovnou k Pravidlu 20-6. Zvednutí nesprávně nahrazeného míče, nebo míče, který byl nesprávně spuštěn nebo umístěn, jasně z něj je čitelné, že když míč po vrácení na místo nebo po dropu není na místě, které vyžadují Pravidla, máte pořád možnost vše opravit, než do něj "bouchnete".
K "meziotázce": míč je ve hře podle Pravidla 20-4. Kdy je spuštěný nebo umístěný míč ve hře ihned, jakmile byl dropnutý a zastavil se v klidu. Pak ale může nastat situace, kterou popisujete. Výše zmíněné Pravidlo 20-6 dává hráči možnost nesprávný postup opravit. A to je dobře...

Moc děkuji i za autora nápadu, pana Paggia, za pochvalu v úvodu a přeji hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017