DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Olámání suchých větví po odehrání rány

A A A

Dobrý den!
Hrál jsem jen pro radost a na jedné z jamek jsem šel k míči, přičemž jsem nedával pozor, nebo jsme se tak soustředil na zahrání rány, že jsme přehlédl suchou větev, které mě poranila na obličeji.

Po odehrání rány jsem tuto suchou větev a ještě několik dalších ulomil, aby případně nezranily někoho dalšího.

Co by se prosím dělo, pokud bych toto udělal na turnaji? Bylo by to za trestné rány, nebo se jedná o péči o hřiště a bezpečnost ostatních hráčů.

Děkuji předem za odpověď a jsem s přátelským pozdravem
Vlastimil

Odpověď na dotaz


Vlastimile dobrý den!

Z hlediska Pravidel - myšleno golfových - jste se zaručeně ničeho nedopustil. porušení Pravidla 13-2. Zlepšení polohy míče, prostoru zamýšleného postoje nebo švihu nebo směru hry po odehrání míče nehrozilo. Tedy pokud jste pak větvičky neulámal ve chvíli, kdy se Vám nepodařilo míč z dané oblasti dostat. Pak by k trestu za vylepšení prostoru došlo...
Ale přesto si dovolím - nezlobte se, není to opravdu nic osobního - říct, že já bych ani v takové situaci nic podobného neudělal. Hra v přírodě s maximálním respektem k ní i z hlediska pravidlových vztahů je podle mne jeden ze základních stavebních kamenů golfu...

Vlastimile hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017