Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hra z foregrýnu nesprávného jamkoviště.

A A A

Můj míček skončil na foregrýnu jamkoviště sousedícího s tím, na které jsem mněl správně hrát. Chystal jsem se hrát plnou ránu LW na 50 m přes překážky, která by určitě foregreen výrazně poškodila (ale herní situace to vyžadovala). Můj zapisovatel s HCP o 10 menším než já, mi sdělil, že z greenu se hrát nesmí a přesvědčil mne abych si míček dropnout do rafu vedle foregreenu. Podle mne foregreen není součástí greenu, na free drop jsem neměl nárok (ale ani povinnost). Po odevzdání výsledků ovlivněných touto akcí jsme asi oba byli zralí na DSQ. Na jednu stranu mi bylo líto zprasit hřiště, ale na druhou stranu to bylo proti pravidlům. Co v takové situaci?
Michal

Odpověď na dotaz



Dobrý den Michale

Pojďme si hned říct, že máte naprostou pravdu a Váš návrh a popis řešení situace je naprosto v souladu s Pravidlem 25-3, které si hned teď ocitujeme v plném znění:
25-3. Nesprávné jamkoviště
a. Překážení
Nesprávné jamkoviště překáží, jestliže míč je na tomto nesprávném jamkovišti. Překážení v postoji nebo prostoru zamýšleného švihu není samo o sobě překážením ve smyslu tohoto Pravidla.
b. Úleva
Jestliže míč leží na nesprávném jamkovišti, nesmí se hrát, jak leží. Hráč musí využít následující beztrestnou úlevu:
Hráč musí míč zvednout a spustit jej do vzdálenosti jedné délky hole od nejbližšího místa úlevy. Nejbližší místo úlevy nesmí být v překážce ani na jamkovišti. Když je míč spuštěn do vzdálenosti jedné délky hole od nejbližšího místa úlevy, musí se nejprve dotknout hřiště na takovém místě, kde nedochází k překážení nesprávného jamkoviště a které není v překážce ani na jamkovišti. Míč zvednutý podle tohoto Pravidla se smí očistit.


Přesně jak uvádíte, foregreen není součástí jamkoviště (viz.definice)! A Michale pro Vás do budoucna. Abyste předešli sporným situacím, které mohou ovlivnit Váš výsledek a potažmo výsledek turnaje, využijte v takové chvíli (protože jste evidentně věděl, jak vypadá správný postup a byl jste poškozen, když jste se nechtěl dohadovat) Pravidlo 3-3 a zahrajte jeden míč z foregreenu a druhý podle "přání" Vašeho spoluhráče a vyhledejte rozhodčího - ve Vašem konkrétním případě by Vám dal zapravdu a tak by se spoluhráč s prima handicapem taky něco o Pravidlech dozvěděl a něco nového naučil.

Je mi líto, že se Vám nepodařilo prosadit správné řešení. hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019