Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hra z vodní překážky

A A A

Dobrý den,
už předem jsem velice zvědav na vaši odpověď. Už dlouho mě to zajímalo a konečně jsem si našel čas Vám napsat.

Mám tady nachystané dvě videa. Obě dvě mají společné to, že v akci budou hráči PGA Tour, hrají s vodní překážky, na stejném hřišti Harbour Town Golf Links, turnaji, dokonce na stejné 18. jamce a taky oba v play off.

Na tohle první video se podívejte od času 3:10, kde bude hrát Jose Coceres. https://www.youtube.com/watch?v=lc5tSQ7XAKk

Ve druhém videu bude hrát Brian Davis a od času 1:28. https://www.youtube.com/watch?v=5lC_8YHCBQ4

Narážím na to, že je podle mě evidentní u prvního případu a u druhého ze zpomaleného záběru, že se oba dotkli při nápřahu něčeho.

Brian Davis sám přizval rozhodčí a upozornil na to a dostal 2 trestné rány.

Tak se tedy ptám, jaký byl rozdíl v tom, že Jose Coseres se dotkl také, ale potrestán nebyl a turnaj vyhrál. Není žádný útok na tohoto hráče (mimochodem to byla fantastická záchranná rána), ale jenom jde podle mě o stejnou situaci, nicméně jinak vyřešenou.

Děkuji Vám za odpověď

Odpověď na dotaz


Dobrý den Ondřeji

Odpověď je víc než prostá:
Coceres se dotkl rostoucích stébel trávy, zatímco Davis se dotkl volného přírodního předmětu. Takže rozhodně nejde o stejnou situaci. Zatímco Davis byl potrestán za porušení Pravidla 13-4. Míč v překážce; Zakázané úkony, konkrétně písmena c), pak u Cocerese jde o poznámku pod Pravidlem 13-4, která povoluje hráči dotknout se při založení nebo při nápřahu ...trávy, křoví, stromu nebo jiné rostoucí rostliny.

A to je ten rozdíl. Oba se dotkli něčeho, ale oba se dotkli rozdílných věcí. Nejde o stejnou situaci a je řešená správně.

Snad vás odpověď, na kterou jste byl zvědavý, uspokojila...

P.S.: Před Davisem smekám tak hluboko, jak jen to jde...






Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018