DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

závada nebo prostě smůla

A A A

Dobrý den Michaeli,

v neděli jsem na mistrovství klubu zahrál drive pod bunker resp. mezi bunker a níže ležící rybníček do rýhy spojující bunker a rybníček.
Rýha vypadá jako přirozeně vytvořená vodou přetékající z bunkru do rybníčku. To by zřejmě nasvědčovalo tomu, že mám smůlu (nehratelný míč), protože rýha nebyla vytvořena uměle a není na ni případně pamatováno úlevou v Místních Pravidlech.
Ale: na konci rýhy, u jejího vyústění do rybníčku kouká žlutá, děrovaná drenážní hadice, evidentně drenáž bunkeru.
Při troše fantazie by se nechalo prohlásit, že rýha vede tuto drenáž a je uměle vytvořena (závada - free drop).
Prsty jsem hrabal v rýze ve snaze nahmatat drenážní hadici, ale bez výsledku. Abych se sám před sebou nemusel stydět, tak jsem zvolil variantu nehratelný míč s jednou trestnou.

Jak by jste to řešil vy?
Díky za radu.
Tomáš

Odpověď na dotaz


Dobrý den Tomáši.

Vaše situace znovu nabádá všechny STKáře v klubech a rozhodčí právě tak, aby vždy měli na hřišti vše pod kontrolou. Tedy aby byly buď věci na hřišti opraveny, nebo aby se objevily poznámky v místních pravidlech nebo aby bylo hřiště třeba na soutěž vhodně označeno.
Hodně by záleželo na tom, jak celá situace vypadá. Ale je dost pravděpodobné, že pokud by to byl nefér "rigólek", pak bych Vám úlevu já osobně dal. To ale neznamená, že takhle musí postupovat každý rozhodčí. Hranice mezi fér a nefér věcmi jsou šedivé a každý je vnímáme jinak. Byť vždy v intencích Pravidel, jak jen je to vůbec možné...

Díky za dotaz Tomáši a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017