Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Foregreen

A A A

Dobrý den pane Jon

chtěl bych se zeptat. Mič mi leží na forgreenu a v dráze puttu mam nečistoty, můžu je odstranit ? A je pravda, že díru po míči nemůžu vypichnout kdyz je v draze puttu ?

Děkuji, Michal

Odpověď na dotaz


Michale dobrý den.

Odstranit volné přírodní předměty v tomto případě můžete. Ostatně to můžete mimo překážky všude.
Co se týká druhé části asi máte na mysli stejnou pozici, tedy míč je na foregreenu a ve směru hry je na greenu pitchmark. Další silně zakořeněná pověra... Ano, hráč smí opravit poškození jamkoviště způsobené dopadem míče kdykoliv. Viz. bod c) Pravidla 16-1. Všeobecně. Že se v těchto případech postupuje nesprávně a intuitivně jsem zjistil i před dvěma dny, kdy mi při turnaji PGAs of Europe v Řecku jeden z hráčů Czech PGA Tour popsal zcela stejnou situaci s dodatkem, že mu rozhodčí vypíchnout pitchmark na greenu zakázal, protože jeho míč byl ještě mimo green...

Takže čistit i vypichovat green, když máte míč ještě mimo green, můžete. Hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018