Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Kdy je vrácený míč ve hře

A A A

Dobrý den,

když označím míč na greenu a zvednu ho, není ve hře. Když jej vrátím, je ve hře. Ale kdy přesně? Hned jak ho položím, nebo až když odeberu markovátko? Vídám různé manipulace s míčem, za kterým leží markovátko, a hráč jej považuje za "mimo hru", ale je to tak? Co kdybych takovým označeným ležícím míčem pohnul, ukopnul si ho, zasáhl ho putterem při cvičném švihu atd. Je to beztrestné? Jak je to s opakovaným zvedáním a vracením? Zkuste to prosím popsat do detailu, mohlo by to zajímat více lidí.

Předem díky!
Milan

Odpověď na dotaz


Milane dobrý den.

Pokud míč leží opět po jeho vrácení na greenu, je ve hře. To vyplývá jasně z Pravidla 20-4. Kdy je spuštěný nebo umístěný míč ve hře. Protože je omarkována jeho poloha, může s ním třeba hráč pootočit, aby lépe mířil (viz. počínání Jima Furyka na greenech při PGA Tour...). Ekvivalent je jasný - když míč na greenu označím a zvednu, nedostanu žádný trest protože mi to Pravidla povolují. Zvednout míč nebo jej pootočit je opravdu totéž.
Pokud ale míč na greenu - i když je za ním ještě pořád markovátko(!) - zasáhnu při cvičném švihu putterem nebo si do něj kopnu, pak jsem pohnul míčem v klidu a uplatňuje se Pravidlo 18-2. Hráčem, partnerem, nosičem nebo výstrojí , tedy dostanu jednu trestnou za ponutí míčem ve hře a musím ho vrátit na původní místo. Pokud zamarkovaným míčem pohne můj caddy pak je to stejné. Pokud zamarkovaným míčem pohne spoluhráč, jedná se o Pravidlo 18-1. Vnějším vlivem a míč se beztrestně vrací.

Milane díky za dotaz, hezkou hru a pozor na míče, i když za nimi leží markovátko!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018