Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pohnutí míče

A A A

Dobrý den

Děkuji Vám za skvělou poradnu! Při sledování včerejšího třetího kola turnaje The Players Justin Rose na 18. jamce před třetí ranou chip okolo greenu nejspíš pohnul míčem při založení za míč. S kolegou ve flightu Garciou to konzultovali a vypadalo to že počkají na záznam z televize protože si nebyli jistí. Další den ráno se dočtu že byl Rose penalizován dvěmi ranami za pohnutí míče při založení a za nevrácení zpět na místo. Vše je mi jasné, ale co má hráč dělat pokud si není jistý jestli se míč pohnul? Přijde mi to nespravedlivé dostat 2 navíc jen kvůli centimetrovému pohnutí míče.
Jak by se postupovalo pokud by se míč nepohnul a Rose si myslel že ano a posunul by míč o to předpokládané centimetrové pohnutí na místo, na kterém si myslel že míč byl?

Děkuji za odpověď

Odpověď na dotaz


Dobrý den.

Od konce: pokud by se míč nepohnul a Rose by ho přesto přemístil, dostal by dvě za hru z nesprávného místa.
Co má hráč dělat, když si není jistý, jestli se míč pohnul? Nejlepší je být si jistý. Jinak centimetrové pohnutí míče je dost dramatický pohyb a spravedlivé je to pro všechny stejně.

Rádo se stalo.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018