Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Rákosí ve vodní překážce

A A A

V televizi jsme viděli, jak v rozstřelu na Verizon Heritage se Brian Davis v překážce přiznal ke kontaktu své hole s rákosím během nápřahu, za což obdržel dvě trestné rány. Nic nezlomil,jen si nepatrně "brnknul". Nic netestoval, švih dokončil.Tak jak to tedy je s tou trávou ve vodní překážce ?

Odpověď na dotaz



Dobrý večer

Musím na začátek uvést, že jsem tento exces v televizi nesledoval. Také je potřeba dodat, že televize někdy nezabere všechno, co se v dané chvíli odehraje. Další věc je, že se občas hráči na vysokých túrách trestají "preventivně", aby nemuseli čelit spíš trestu udělenému dodatečně.
Jinak platí vše, co jsem napsal v dotazu ze 16.4., který najdete v archivu. Hráč se smí beztrestně dotknout trávy, křoví nebo stromu, pokud si tím nevylepší prostor švihu, nápřahu nebo směru, ve kterém bude hrát. Hráč se ve vodní překážce nesmí dotknout půdy nebo vody.

Pokud se tedy Brian Davis nedotknul půdy nebo vody, pak mohl být trestán jedině za zlomení něčeho rostoucího, což v případě rákosí, je-li ještě ke všemu suché, není tak problematické. Píšete, že k tomu nedošlo. Těžko říct, za co trest dostal. Ale věřte mi, že pravděpodobně byl udělen, protože došlo k porušení některého Pravidla.

Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019