obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

USGA quiz

A A A

Pane Michaeli,
na USGA v quizu byla tato otázka/odpověď - nerozumím proč?

In stroke play, "A" removed three unreplaced divots from the area in which he was preparing to drop the ball through the green. What is the ruling?
Incorrect
You answered
A incurs a two-stroke penalty whether or not the divots are replaced.
Correct answer
A incurs no penalty, and he is not required to replace the divots.
Explanation: Rule 13-2

Zdravím,
Vladimír

Odpověď na dotaz


Dobrý den pane Vladimíre.

Ze zadání otázky v testu se dá usoudit, že všechny "řízky" byly nevrácené a oddělené. V takovém případě se jedná o volné přírodní předměty. Pak platí ustanovení Rozhodnutí 23-1/6, které na otázku, zda je možné odstranit volné přírodní předměty z prostoru, kam bude hráč spouštět míč, odpovídá "ano".
Pokud by byly divoty alias po česku "řízky" částečně neoddělené nebo vrácené, pak by s nimi hráč před dropem nesměl nic dělat. No a ještě si pro jistotu řekněme, co je vrácený řízek - Rozhodnutí 13-2/7 popisuje řízek jako vrácený tehdy, když "leží kořeny dolů v díře po divotu, přičemž nemusí jít přesně díru, ze které byl tento konkrétní divot vytržen (míněno díra po jiném divotu)."

Taky je potřeba doplnit, že kdyby řízky vrátil a zašlápnul, pak by se dopustil porušení Pravidla 13-2. Zlepšení polohy míče, prostoru zamýšleného postoje nebo švihu nebo směru hry a za to by dostal dvě trestné.

Díky za dotaz a hezkou hru Vladimíre!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018