Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč zabořený mimo fervej

A A A

Dobrý den pane Jone,
díky vám za tuto poradnu. Mám následující dotaz: jak správně postupovat, je-li míč zabořený v hlíně nebo v náhodné vodě mimo fervej.

Děkuji, zdraví Václav Hrubý.

Odpověď na dotaz



Dobrý den pane Hrubý

V první řadě díky za chválu. Spojil jste do jednoho dotazu dvě rozdílné situace a tak si je obě rozebereme. Nejprve případ, kdy je míč zabořený prostě v zemi, hlíně...

Pokud je míč zabořený ve vlastním důlku mimo nízko sekané plochy, pak hráč musí míč hrát, jak leží, nebo jej může prohlásit za nehratelný a s jednou trestnou postupovat podle Pravidla 28 (původní místo, do dvou holí od místa, kde míč jako nehratelný ležel nebo na prosloužení spojnice jamka - místo, kde nehratelný míč ležel). Pokud ale je v propozicích turnaje nebo v místních pravidlech hřiště uvedena výjimka, povolující beztrestně zvednout, očistit a spustit co nejblíže původnímu místu (ne blíže jamce), pak máte samosebou právo takto beztrestně postupovat, i když byl míč zabořený mimo nízko sekanou plochu.

Ve druhém případě se jedná o jasnou beztrestnou úlevu. Pokud je míč zabořen v náhodné vodě mimo fairway (nikoliv ve vodní překážce, kde překážení náhodné vody neexistuje!), vždy má hráč nárok na beztrestnou úlevu. Postupovat bude podle Pravidla 25-1b, tedy bude spouštět do místa, které je vzdáleno do jedné hole od nejbližšího místa úlevy, ne blíže jamce a kde nedokáží stále k překážení náhodné vody, od které byla úleva brána.

Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019