obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Špatný postup při hře z nesprávného místa.

A A A

Zdravím !

Situace:
Turnaj se hraje na rány. Hráč si vezme neoprávněně úlevu (od stromu, na který se nevztahují místní pravidla) a míč odehraje. Nesouhasí s naším názorem že si má dát dvě trestné a pokračovat = zavolá marshala (který není jmenován pro turnaj rozhodčím). Marshal je toho názoru ,že hráč musí ještě navíc (ke dvoum trestným) hrát míč znova z původního místa. Hráč míč dropne (snad na původní místo ke stromu) a pokračuje (první míč sebere).

Dotaz:
Marshal není rozhodčí, takže pokud poradil ptákovinu je to problém. Podle mne se nemělo znova dropovat (to je snad nutné jen pokud soutěžní výbor uzná, že hráč získal výhodu hrou z nesprávného místa). Byla jamka vůbec dohraná korektně ? Michal Hušák

Odpověď na dotaz


Michale dobrý den.

1) maršál mohl být členem soutěžního výboru, pak jsou jeho zásahy oprávněné (nemluvím o tom, zda jsou odborně v pořádku)
2) neumím posoudit (z tohoto popisu situace to není možné), jestli hráč opravdu nezískal významnou výhodu - jestli se totiž neoprávněně svým postupem dostal (například!) z roughu po kolena do dvoucentimetrového semiroughu nebo se mu otevřel před ropem něčím zakrytý přístup k jamce, pak měl maršál pravdu a na opravu dropu to bylo, aby hráč předešel nejvyššímu trestu za porušení
Pravidla 20-7. Hra z nesprávného místa c. Hra na rány - jenže tohle Pravidlo zase říká něco o postupu, a ten je roven postupu v Pravidle 3-3. Pochybnosti o postupu...
3) Pokud Soutěžní výbor uzná, že hráč získal výhodu, bude to v případě, že maršál nebyl jeho členem, asi až v klubovně, tedy po odehrání z dalšího odpaliště a to je jasné DQ...
4) Jestli nedošlo k situaci, kdy hráč hrou u nesprávného místa získal významnou výhodu a jestli maršál nebyl členem soutěžního výboru, pak by si hráč měl na této jamce napsat celkem 4 trestné (2x hra z nesprávného místa). Jestli je v kartě po podpisu neměl a všechno proběhlo podle tohoto bodu 4, pak je to DQ podle Pravidla 6-6. Výsledky ve hře na rány (d) za podepsání a odevzdání karty s nižším než skutečně uhraným výsledkem na jamce.

Tuhle situaci bych musel osobně došetřit a bylo by to o znalosti místa a pár otázkách na hráče, spoluhráče a maršála. Michale lépe s tím nehnu... Hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018