DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provizorní vs. nehratelný míč - ještě jednou

A A A

Zdravím Michaeli,
Omlouvám se, že se šťourám ve vaší odpovědi na můj dotaz „Provizorní vs. nehratelný míč.“ Upozornil jste mě na to, že: „Pravidlo 28 v bodě a) pracuje s variantou, že jste svůj původní míč našel a je v nehratelné pozici.“

Zřejmě jsem můj dotaz neformuloval správně. Právě ohledně bodu a) Pravidla 28 je v Decisions tato odpověď: „A player may proceed under the stroke-and-distance option (Rule 28a) without finding his ball.“ Nutnost najít a identifikovat míč se podle toho tedy vztahuje jen na Pravidlo 28b a 28c, kde je nutno znát polohu míče.
Jinak samozřejmě odpověď chápu – míč nemusím vůbec prohlásit za nehratelný a mohu bez použití Pravidla 28 kdykoliv postupovat podle Pravidla 27-1 a odehrát míč v souladu s Pravidlem 20-5. Šlo mě tedy spíš jen o tu teoretickou možnost prohlásit míč za nehratelný, aniž by míč byl nalezen.

Přeji fajnové golfové dny,
Mirek Doubrava

Odpověď na dotaz


Mirku dobrý den.

Vše ok! A pro jistotu - míč, který jsem nenašel, nemůžu prohlásit za nehratelný, ale vždy (opravdu vždy) můžu zahrát s trestnou z původního místa.

I Vám Mirku hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017