Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Místní pravidla

A A A

Dobrý den pane Jone,
do skvělé poradny přidám sadu dotazů, které způsobila jedna rána dnes na Černém Mostě :)

1) Místní pravidla. Hřiště má svoje místní pravidla. Ta jsou uvedena například na webu, a jejich verze z webu by bez potíží vyřešila dnešní příhodu. Nicméně na skórkartě je jen jejich zkrácená verze, která vedla k diskusím.
1a. Pokud by dokonce byly tyto verze v rozporu, která verze platí?
1b. Má hráč za povinnost se v klubovně seznámit s kompletním zněním místních pravidel?
1c. Pokud je na skórkartě oddíl „Místní pravidla“, může hráč očekávat, že toto jsou všechna a platná místní pravidla?
2) Pokud je v místních pravidlech uvedeno „elektrické vedení“, myslí se tím jen samotné vedení, nebo i konstrukce?
3) Detailní úprava ohledně konstrukce elektrického vedení je jiná na Černém Mostě (v plných místních pravidlech na webu), a jiná ve Mstěticích. Proto pokud je uvedeno jen „elektrické vedení“, jak zjistit čeho všeho se to týká? (samozřejmě v případě pochybností je asi nejvhodnější řešení pokračovat dvěma míči).

A asi nejdůležitější sada dotazů. Přes hřiště vede elektrické vedení i sloupy. Pro zjednodušení, Místní pravidla uvádějí, že při zásahu drátů elektrického vedení se rána musí beztrestně opakovat. A nyní otázky:
4) Míč letí mimo hranice hřiště, a zcela evidentně mimo hranice hřiště narazí do drátu elektrického vedení. Míč skončí mimo hřiště. Hráč tedy beztrestně opakuje ránu?
5) To samé, ale míč skončí ve hřišti. K zásahu drátů ale došlo evidentně mimo hřiště. Musí hráč ránu opakovat?
6) Není možné rozhodnout, zdali k zasažení drátu došlo uvnitř hranic hřiště nebo mimo, opět jak je to s beztrestným opakováním rány?

Děkuji za informace, poradna je skvělá věc!
Petr Brňák

Odpověď na dotaz


Dobrý den Petře.

Váš dotaz je - byť má relativně pouze dvě roviny - velice rozsáhlý, takže se budeme držet struktury, jak jste ji založil:
1a+b+c) Tady je vidět, že vše nefunguje, jak fungovat má. Obecně není žádným předpisem stanoveno, jaká verze v takovém případě platí. Běžným zvykem je, že důležitá je verze na kartě - přece nepůjdou hráči z jamky na míle vzdálené nakukovat na verzi v klubovně... :) A dost by mě zajímalo, kdyby se rozhodčí turnaje dostal k řešení sitauce, jak by rozhodoval... I když je třeba si připomenout, že rozhodnutí rozhodčího je finální...
2) no, elektrické vedení by se asi dalo uhádat včetně sloupu. Běžněji používaná je přesnější formulace, která nařizuje hráči ihned opakovat ránu poté, co jeho míč po ráně zasáhne dráty elektrického vedení.
3) ano - z Vašeho návrhu hrát na jamce dva míče a následně žádat rozhodnutí mám osobně radost, určitě je to prima postup v takové nebo podobné situaci.
4+5+6) Petře představte si, že mě prakticky identický dotaz dovedl až do situace, kdy jsem se na tyto otázky pro jistotu zeptal přímo Kevina Barkera, asistenta ředitele "Rules departmentu" R&A, takže odpovědí (kterou najdete i v poradně - na této adrese http://1url.cz/zRDy) jsem si v tomto případě 100% jistý:
Pokud hráč svou ránou zasáhne dráty elektrického vedení (nebo el. vedení - ale už jsme si vysvětlili, že pak je těžké posoudit, co to vlastně je a v akci bude soutěžní výbor) a v souladu s místními pravidly je povinen svoji ránu opakovat, pak nerozhoduje KDE MÍČ DRÁTY ZASÁHNUL A KDE SKONČIL A HRÁČ PROSTĚ MUSÍ RÁNU OPKOVAT.
Jednou je to pomoc, jednou neštěstí, někdy se dostanete beztrestně z autu, jindy musíte hrát znova ve chvíli, kdy Váš míč leží nádherně uprostřed fairwaye tak daleko, že byste potřeboval normálně rány dvě, abyste ho tam dostal, a to vše díky trefeným drátům...

Díky za pochvalu a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018