Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Luftšlág na týčku

A A A

Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o ověření správného řešení počítání ran po prošvihu na týčku. Obě sitace mají společné, že hráč udělá luftšlág aniž by se jakkoliv dotkl míčku a ten zůstává na týčku.
Pokud hráč na druhý pokus míček třefí, je to jeho druhá rána. Ale co když usoudí, že předchozí nezdar byl zapříčiněn špatným natýčkováním a nebo chce jen pro jistotu hrát třeba místo driveru železem a pak tedy přetýčkovat musí? Bude to také pak druhá rána a nebo už třetí, protože původním prošvihem byl míč formálně uveden do hry, přestože se fakticky nepohnul?

díky
Pavel Hruška

Odpověď na dotaz


Zajímavá struktura dotazu Pavle...

Chlapíkovi (či dámě), který mine drive na abšlágu a druhou dá normální počítáte bez mrknutí oka dvě (a správně!!!) a když si ten chlapík (či dáma) chtějí po luftu přetýčkovat tak začínáte zvažovat, jestli ten luft byl rána, když se míček nepohnul... :)

Je to jednoduché. Minu drive, mám ránu, znova založím a odpálím míč - zahrál jsem druhou. Situace druhá - minu drive, nelíbí se mi natýčkování, zatlačím týčko víc do země, nebo ho víc povytáhnu, nebo ho dokonce přemítím na jiné místo a pak odehraju míč - zahrál jsem se "ztrátou rány a vzdálenosti" a tím pádem hraju - na rozdíl od prvního příběhu - třetí.

Já díky za dotaz Pavle!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018