Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Vyjímka z pravidla o nenalezeném míči do 5 min,.

A A A

Dobrý den pane Jone,
v odpovědi k dotazu ze dne 28.1.2014 "Zamena micu" jak řešit situaci, kdy není míč nalezen do 5 min. a následně se zjistí, že míč odehrál spoluhráč uvádíte: "Opravdu máte smůlu, protože jste míč nenašel do pěti minut. Takže je prostě ztracený, bez ohledu na to, že Vám ho vlastně "ztratil" Váš spoluhráč".
Já bych to řešil jinak. Pravidlo 27-1 c. obsahuje vyjímku z 5 minut pro případ, že s míčem pohnul vnější vliv a odehrání míče spoluhráčem je dle definic vnější vliv. Pro řešení situace bych tedy použil pravidlo 18-1 a vrátil bych míč na původní místo. Prosím o vyjádření k mému (byť možná chybnému) postupu.

Děkuji a s pozdravem
Jirka z Karlových Varů

Odpověď na dotaz


Jirko dobrý den.
Výjimka z pěti minut neexistuje... :) Když se do 5 minut zjistí, tedy je známo nebo prakticky jisté, že míčem pohnul vnější vliv, pak ano - je možné beztrestně míč nahradit a dropnout co nejblíže místu, kde se můj míč původní zřejmě nacházel, než s ním pohnul vnější vliv.
Z dotazu jana z 28.1. - tak jak byl položen - zcela evidentně vyplývá, že míč byl 5 minut hledán a nebyl nalezen. Jirko cítíte ten rozdíl?

I já díky a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018