Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dohrání do jamky

A A A

Dobrý den. Při puttování se míček zastaví pět cm před jamkou. Hráč v rámci urychlení hry jamku dohraje přes jamku tzv."hráběmi". Stál v dráze putu? Porušil nějaká pravidla? Jak je to vlastě všeobecně s dohráním jamky v případě krátkého doklepnutí mimo pořadí? Musí se hráč zeptat,nebo jen toto dohrání oznámit?

děkuji pavel praha

Odpověď na dotaz



Pavle dobrý den i Vám

Z Vašeho popisu neumím bohužel moc vyčíst. Nevím totiž, co znamená "dohrát hráběmi". nedokážu proto říct, jestli hráč stál v dráze puttu, ani nevím, jestli myslíte jeho vlastní nebo spoluhráče.

Jen ale řekněme, že hra mimo pořadí není trestná ani ve hře na jamky ani ve hře na rány. ve hře na jamky ale může protihráč nechat hráče zopakovat ránu, ve hře na rány se nic takového nekoná. Slušnost říct před doťuknutím "Dohraju" je evidentní, právě tak jako je evidentně slušné samotné doťuknutí, které báječně zrychluje hru.
Jinak v Pravidle 16-1 se říká toto:
e). Postoj obkročmo nebo na dráze patu
Na jamkovišti nesmí hráč zahrát ránu v postoji obkročmo vzhledem k dráze patu nebo k jejímu prodloužení za míč, ani když se kteroukoli nohou dotýká dráhy patu nebo jejího prodloužení za míč.
Výjimka: Není trestné, pokud takový postoj hráč zaujme nevědomky nebo proto, aby nestál v dráze patu nebo v očekávané dráze patu jiného hráče.


Právě ona zmiňovaná výjimka umožňuje bez trestu doklepávat krátké putty.

Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019