Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize versus drop zóna

A A A

Pane Jone,
hrál jsem Loretu již několikrát a minule jsem na 9 zachraňoval par dlouhým patem a povedlo se. Míč mi ležel 50 cm v biozóně, tak jsem šel na drop zónu, což je blíž a také taktičtější. Je možné si hřiště prohlédnout na webových stránkách. Devítka je dogleg vpravo,326 m z bílých a 307 ze žlutých, kde z odpaliště není vidět na dopad míče. Pokud zde někdo hraje poprvé, tak může zkusit provizi, ale zkušení již ví, že to nemá smysl, neboť pokud z bílých nedáte více jak 250 m, tak jste buď na ferveji nebo v biozóně, která je jasně vymezená a není zde pochyb, že by se míč mohl někde jinde ztratit. Takže drop zóna je jednodušší řešení, než se vracet na odpaliště. Řešení na dvě hole či na prodloužení od místa, kde míč překonal hranici(červeno modré kolíky) je dosti obtížné. Není vidět na jamku a dvě hole stranou dostanou hráče do nevýhodné pozice. Pokud je zahraná provize a míč se nenajde na ferveji je jasné, že je v biozóně. A pokračovat s provizorně zahraným míčem dle 27-2c nelze. Jiná situace by byla, pokud někdo zahraje přes 250 m a někdo jasně potvrdí, že míč spadl do vodní překážky, pak je řešením P 26-1 b.
Před hrou je třeba číst místní pravidla:"Na jamce č.9 je na ferveji vpravo u CHB umístěna Drop Zona, která rozšiřuje možnosti pro řešení míče ve Vodní překážce (CHB v tomto případě) dle Pravidla 26.1. a to zejména v situaci, kdy není známo, kde míč přešel hranici CHB (rána z odpaliště).
Tzn. hráč, který zahrál z odpaliště do CHB bude hrát další ránu z Drop Zony a to s trestem jedné Trestné rány.
- See more at: http://www.loretagolf.cz/hriste/mistni-pravidla-1/#sthash.iDfM7R7C.dpuf ".

Díky za konzultace v poradně. Pro mne jsou velmi přínosné. Některým bych však doporučil, aby si v nich listovali a tím nekladli již vícekrát zodpovězené otázky.
Zdeněk Vojtíšek

Odpověď na dotaz


Pane Vojtíšku!

Moc díky za Vaši úžasnou pomoc s řešením tohoto dotazu. Díky vaší znalosti Pravidel a taky prostředí nemám co bych k tomu dodal!
No a k listování; abych se přiznal, pro mne je to nesmírně důležité - znáte to - opakování je matkou moudrosti. Je to prima praxe. Obzvlášť te´d, když se chystám do StAndrews "obhájit 7 let starý titul" :) Ale musím říct, že mě v Poradně mrzí když se někdo nepodepíše...

Mějte se moc fajn a přeji Vám do roku 2014 pevné zdraví, hodně štastí a legrace!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018